Rotturdam, ech wel

Praat je over Rotterdam dan zie je de beelden al voor je. Havenarbeiders, zeeschepen, volle kades en spullen uit alle landen van de wereld. De Rotturdammert lult niet maar poetst. Trotse gasten die van aanpakken weten. En een activiteit waar je bijna moe van wordt. Maar BEN je in Rotterdam dan zie je toch wat anders.

De haven

Rotterdam Zuid is het zorgenkindje van Nederland. De werkloosheid is hier een hele industrie geworden en voor opdrachten in de maritieme sector moeten we 75% van de arbeid uit Polen halen. Niet dat het ze niet gegund is hoor. De Polen hebben in WOII hard genoeg gevochten voor onze vrijheid. Maar het zegt wel iets. Dan zijn er van die projecten om mensen warm te maken voor werken in de haven, krijg je precies niemand. Als je daarbij ook nog eens bedenkt dat de grootste logistieke bolwerken in Rotterdam in handen zijn van Chinezen of Denen. Hou me ten goede, het is niet dat ik niet trots ben (Groos op z’n Rotterdams) op de mogelijkheden van onze stad. Ik baal ervan dat we er te weinig mee doen. En dan heb ik het niet alleen over de mogelijkheden van de haven, de maritieme sector en de logistiek. We hebben zoveel meer.

Ontdek Rotterdam

Maritiem is er zoveel meer te ontdekken in de achterlanden. Maar ook in het centrum van Rotterdam. De kansen van de Rotte. Pak eens een boot vanaf de Bergsche Voorplas naar het einde van de Lombardkade en bedenk hoeveel we laten liggen. Fiets eens in de spits vanaf een willekeurige plek op de Ring Rotterdam richting het centrum en bedenk welk een walhalla voor logistieke innovaties deze stad is. Fiets gewoon eens door de stad zonder vooropgezette verwachtingen en verbaas je over het ambachtelijk en creatief potentieel in onze stad. Zet dat eens op de kaart en bedenk je hoeveel wij in die containers kunnen stoppen die Rotterdam weer uitgaan. Volgens mij beseffen wij in Rotterdam en in het Rijnmondgebied nog niet half welke mogelijkheden wij hebben en welke kansen er nog liggen. Rotterdam Zuid als aanjager van innovaties. De haven als uitvoer. Een broeikas van logistieke koplopers. We moeten het alleen wel durven geloven.